Aktualności

III Święto sadu! Zapraszamy 11 czerwca / g.12-18

 

Po raz kolejny zapraszamy w nasze otwarte bramy sadu. Razem z przyjaciółmi i znajomymi, którzy razem z nami ponownie przygotują dla Was spotkanie, mamy nadzieję na kolejny, miło spędzony czas.

Zobaczycie sad już mocno zielony, z owocami obiecującymi zbiory, chóry ptaków powinny jeszcze wybrzmiewać, a słońce mocno grzać...Wokół będzie roznosić się zapach pysznego jedzenia...

Zapraszamy w godzinach 12-18.

Na Facebooku: tutaj

Do centrum Lutyni dojeżdża autobus podmiejski nr 938 z pętli Wrocław-Leśnica - o g.10 i 13.10 rusza z pętli w kierunku Lutyni. Z Lutyni spacerkiem na ul. Wiśniową do naszego sadu.

Oto, co m.in. będzie dostępne:

NAPOJE: soki tłoczone bez dodatku cukru ani wody - jabłkowe jednorodne lub mieszane na bazie jabłkowego, cydr tradycyjny z jabłek i gruszek

WYPIEKI: chleby na zakwasie, chleby bezglutenowe, podpłomyki gryczane, placki pszenne, pierogi, zakwas żytni na chleb

NABIAŁ: sery w zalewie olejowo-ziołowej, ser biały wędzony z tymiankiem, sery podpuszczkowe dojrzewające, twarogi, jogurty

WĘDLINY: wędliny manufakturowe bez konserwantów

PRODUKTY SYPKIE: mąka certyfikowana ekologiczna gryczana, kasza certyfikowana ekologiczna gryczana, kasza manna, mąki żytnie i pszenne, pestki dyni bezłuskowej certyfikowane ekologiczne

SŁODKOŚCI: miody prosto z pasieki, propolis, pyłek pszczeli, miody z dodatkami

TŁUSZCZE: oleje tłoczone na zimno, np. lniany, rzepakowy, słonecznikowy, wiesiołkowy, ostropestowy, czarnuszkowy i inne

WARZYWA: sałata i młode listki rzodkiewki będą w potrawach :) będą też inne warzywa, ale o tym przekonacie się na miejscu

PRZETWORY i KISZONKI: powidła i dżemy owocowe bez cukru lub bardzo niskosłodzone, brzoskwinie bez cukru w naturalnym syropie (janginizowane), gąszcze (po staropolsku: przeciery) czosnkowe i podagrycznikowe, kiszone warzywa uprawne i nieuprawne (mieszanki, perły czosnkowe, czosnek niedźwiedzi i in.)

POTRAWY DO ZJEDZENIA NA MIEJSCU: kulki jaglane z ziołami, podpłomyki z pieczonym burakiem i przecierem z ziół, surówki z (nie)uprawnych roślin, kiszonki warzywne z miodem i olejem, kanapki, ciasta domowe autorstwa Anny Szlączki (serniki, czekoladowe jagielniki, ciasta z owocami i in.), lody rzemieślnicze, zwijańce na podpłomykach, wołowina z rusztu i inne.

Dodatkowe (atr)akcje:

Zbieranie funduszy na leczenie Karola (link)

Warsztaty pieczenia chleba (zamówienia na chleb do : chlebaczek[at]interia.pl)

Warsztat chwastologiczny ze spacerem i degustacją (zapisy do 8.06: chwastozercy[at]gmail.com)

Opowieści o pszczołach, miodach i pasiecznictwie

Animacja dla dzieci

Instruktorka śmiechu

Edukacja studentów ze Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów Uniwersytetu Przyrodniczego

Rękodzieło z drewna (deski, zabawki, ozdoby i in.)

Potrawy z pieca stalowego, manufakturowego, ręcznie robionego, opalanego drewnem

Informacje o naszym wydarzeniu na stronie Slow Food Dolny Śląsk - kliknij tutaj

Dojazd:

2017-06-10 11:19:05